Beerdiertjes

Beerdiertjes

Dat we (als in: aardbewoners) nog steeds ruimtereizen organiseren naar de maan was voor mij eerlijk gezegd een verassing. Ik dacht dat we er na 1972, toen de twaalfde en laatste mens op de maan was afgezet, wel genoeg van hadden. Dat lijkt een hele lange tijd ook het geval te zijn geweest maar al sinds 1990 komt de maan weer prominent naar voren als onderdeel van ruimtemissies. Geen bemande vluchten maar ontdekkingstochten naar water, gedetailleerde onderzoeken van het oppervlak en testen met landingsvaartuigen en maanwagentjes.

Als de Israëlische sonde afgelopen week niet was gecrashed (op de maan wel te verstaan), had ik het waarschijnlijk nog steeds niet geweten. Omdat het mis ging, was het bericht iets groter en viel het op. De missie was op zoek naar een nieuwe aarde maar er was nog iets veel opvallender te lezen in het bericht: beerdiertjes. Isreaelische ruimtereizen waren onbekend maar van deze beestjes had ik al helemaal nog nooit gehoord. En dat is onterecht. Beerdiertjes zijn letterlijk minuscuul (halve millimeter) maar ware helden als het om overleven gaat. Ze weerstaan extreme hitte, bittere kou, overleven lange tijd zonder eten en drinken en houden het zelfs vol zonder zuurstof. Onuitroeibaar zogezegd en zeker niet zeldzaam. Op moeder aarde kun je ze praktisch overal vinden en het is opmerkelijk dat we maar weinig van dit onderkruipertje weten.

Terug naar de gecrashte sonde. Want er is zeker een connectie. Israël leek het een goed idee een paar duizend beerdiertjes mee omhoog te sturen. En hoewel de sonde zelf het niet meer kan navertellen, is de kans levensgroot dat de beerdiertjes de crash hebben overleefd. 

Lessons learned? Ongetwijfeld een aantal bullets die direct met de harde landing te maken hebben maar hopelijk is er ook iemand die een positief punt durft in te brengen: er is leven op de maan! Ondanks (of juist door) de mislukte landing. Het klinkt bijna als een voorbedachte verzekering zelfs. Een vooropgezet plan om een negatieve gebeurtenis toch een beetje positief te kunnen inkleuren. En de verzekeringspolis is te overzien; beerdiertjes staan niet bekend als doorgewinterde onderhandelaars. Toch eens over nadenken bij een volgend project.

Reacties zijn gesloten.