Archief van
Dag: 31 maart 2012

Energieke milieuridders

Energieke milieuridders

Een nobel initiatief: Earth Hour. Een uurtje het licht uit in bijna 150 landen zodat nog meer mensen zich bewust worden van het energieverbruik en de impact die dat heeft op ons milieu. Om half negen vanavond gaat het licht uit in de Domtoren, het Vredespaleis en de Euromast, samen met de woonkamers van de 27.000 Nederlanders die zich hebben aangemeld voor deze bewustwordingsactie.

Nobel maar zinloos. Het doel wordt namelijk bij lange na niet gehaald. Een “exit-poll” zou uitwijzen dat het aantal mensen dat door deze WNF-aktie “om” gaat en milieubewuster met energie gaat leven verwaarloosbaar is.

Het probleem is, dat de doelgroep door de actie niet wordt bereikt. Dat moet de onnadenkende energieverslinder zijn die lichten laat branden, apparaten op stand-by laat staan en een strak LCD-scherm aan de muur heeft hangen. Maar waarom voelt hij of zij zich aangesproken als de kermisverlichting op nationale monumenten eens een uurtje uit gaat? Dat daar de stekker wel eens vaker uit het stopcontact kan worden getrokken, is een gedachte die gemakkelijker zal blijven hangen. Naast de conclusie dat een klein rood lampje van de oplader in het niet valt bij al die sierverlichting aan bruggen en panden waar inderdaad wel eens wat aan gedaan mag worden.

Het zet veel meer zoden aan de dijk om de directe voordelen als marketingtool in te zetten. Reken als groep van 27.000 voorvechters eens uit wat is bespaard met alle individuele groene acties (daar mogen we toch wel van uit gaan) en doe daar met die zelfde groep eens iets leuks van. Een diner op de Dam bijvoorbeeld of een glaasje champagne op het Malieveld. Ten overstaan van de ongelovigen natuurlijk. Een beetje de ogen uitsteken dus om te laten zien dat het gras aan de andere kant misschien niet groener maar wel voordeliger is.

Nog aansprekender is om de gevreesde consequenties van onverantwoord energieverbruik zichtbaar te maken. Voelbaar zelfs; nog beter. Speur de doelgroepvervuiler op (zo’n beetje iedereen die niet tot de groep van 27.000 behoort) en knijp de watertoevoer af. Of verbouw zijn tuin tot een woestijn met hooguit een aantal onderhoudsvrije kaktussen. Zijn auto confiskeren en een fiets terugzetten gaat wellicht wat ver maar met genoeg media-aandacht wellicht toch mogelijk.

Het tonen van de financiële voordelen geef ik toch de meeste kans. Energiebedrijven spelen er al op in en koppelen energiebesparingen in eerste instantie aan geld en voor de afronding aan milieu. Opvallend daarbij is dat ze amper concreet worden wat betreft de  bespaarde pecunia. Dat blijkt dan ook een lastig verkoopargument. Als we per huishouden zo’n 3.500 kWh per jaar gebruiken (zegt NUON), bespaart een uurtje geen licht zo’n €0,20. Dan maakt een uurtje donkere Euromast misschien toch meer indruk.