Het tosticomplot
De sandwich Nederlandse stijl is bij elke voetbalkantine te verkrijgen en ondanks zijn eenvoudige receptuur lopen de onderlinge resultaten per kantine sterk uiteen. Ziedaar de voedingsbodem voor de opzet van een heuse tosticompetitie. Naast de normale wedstrijd met bal werken mijn zoons elke zaterdag een nieuwe competitieronde af met tosti en noteren trouw de resultaten in het grote tostiboek. Ik zal geen namen noemen maar de baksels van twee wat zuidelijker gelegen clubs staan op de nominatie geroyeerd te worden. De argumentatie dat we toch eerst en vooral op bezoek komen om tegen een bal te trappen, wordt met moeite geaccepteerd. Een van de twee opperde zelfs dat de slecht geroosterde boterhammen met plastic kaas deel uitmaken van een complot om de wedstrijd te beïnvloeden.
Het denken in complotten is voer voor psychologen. Soms bijna letterlijk want Fréderique Petit, promovendus aan de Universiteit van Leiden, doet onderzoek naar complottheorieën en wijdde daar vorige week in een college over uit. Ongetwijfeld interessant maar door alle onzinnige en “over the top” theorieën die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen, waaronder de moord op Pim Fortuyn door inlichtingendiensten, worden nieuwe samenzweringstheorieën al snel weggewuifd. Wie gelooft nou echt dat de crisis geënsceneerd is door de bankensector? En trachten Duitsland en Frankrijk het financiële centrum naar zich toe te trekken door nieuwe clearingregels voor OTC-derivaten af te dwingen? Net zo onwaarschijnlijk als de LSE (London Stock Exchange) die het silo-model van Deutsche Börse heeft gestolen.
Theorieën die wel aannemelijk lijken, hebben hier last van. Zo laten de gebeurtenissen rondom de vorming van Iran als nucleaire macht zich lezen als een mysterieuze spionageroman. Toonaangevende Iranese deskundigen en gezaghebbers zijn spoorloos verdwenen of slachtoffer geworden van moordaanslagen of onverklaarbare ongelukken. Een cyberaanval met virus op 60.000 Iranese computers vormt de kers op de taart maar de Mossad ontkent in bewoordingen die voor meerlij uitleg vatbaar zijn. Al met al toch geen plekje waard op een voorpagina en waarschijnlijk ook geen onderwerp bij Pauw & Witteman of Nieuwsuur.
Misschien maar goed ook. De fantasie mag ook weer niet te veel geprikkeld worden. Voordat we het weten zit Beter Bed achter die 20% werknemers die ’s nachts wakker ligt van zijn werk. Of betichten we Rijk de Gooijer postuum van spionageactiviteiten voor kantoor Moszkowicz. Dat de tosticompetitie in werkelijkheid een complot betreft tegen de kantinepatat sluit ik niet uit.