Dag is uit, nacht is in
Er is veel gezegd en geschreven over de jongen uit Angola met Brabants accent en een voorliefde voor de verkeerde voetbalclub. Te veel. Alle standpunten en meningen zijn uitgekauwd en de herhalingen trekken de discussie, geholpen door het mediacircus, naar een triest niveau. Het Mauro-dossier is verworden tot een kroegdiscussie voor de late uurtjes.
Dat past in de trend om activiteiten naar het nachtleven te verplaatsen. Niet helemaal nieuw; ook in het verleden hebben belangrijke en geschiedkundige hoogtepunten plaatsgevonden op momenten dat de zon het andere deel van de aardkloot verlichtte. Ga maar na. De “nacht van de lange messen” in 1934 (de aanloop van Hitler naar de absolute macht) is wellicht al wat te lang geleden maar de “nacht van Schmelzer” in 1966 (wat leidde tot de val van het kabinet Cals) en de “nacht van Wiegel” in 1999 (waardoor het kabinet Kok tijdelijk zijn ontslag aanbood) spreken meer tot de verbeelding.
Ik vermoed dat Victor Müller de Saab-fabrieken aan de Chinezen verkocht op een tijdstip waarop hij ooit over Saab droomde. Zeker is dat we de Eurotop van vorige week aan het nachtelijke lijstje kunnen toevoegen. Tot diep in de nacht zaten de regeringsleiders om tafel en pas bij het krieken van de dag werd een streep onder de afspraken gezet. Niet verwonderlijk. Een aantal conclusies kan het daglicht moeilijk verdragen. Het om zeep helpen van de CDS-markt is er een van. Zo’n CDS (Credit Default Swap) is niets meer dan een verzekering tegen het failliet gaan van een land en werd de afgelopen jaren door veel beleggers in Grieks staatspapier afgesloten. Het daadwerkelijk moeten uitkeren van deze verzekering brengt een onbekende maar zeker grote schadepost voor banken met zich mee. Daar zaten ze in Brussel in de nacht van 26 op 27 oktober niet op de wachten. Oplossing: het afwaarderen van de Griekse schuld met 50% is geen faillissement maar een vrijwillige (!) bijdrage van de banken. Ik vrees dat de eerstvolgende uitslaande brand van een woonhuis door Interpolis als spontane buurtbarbecue wordt bestempeld.
In Duitsland werken ze waarschijnlijk al langer door in de nacht. De zogenaamde “Bad Bank”, waarin alle slechte schulden van Hypo Real Estate zijn ondergebracht, blijkt een €55 miljard lagere schuld te hebben dan aangenomen. Invoerfoutje. Een onderzoek toonde vorige week aan dat “blind typen” een kostenbesparing van €8 miljard op jaarbasis kan opleveren. In Duitsland is dat dus met groot gemak een veelvoud.
Het gebruik van de nacht als nieuwe dag schept natuurlijk ook kansen. We weten ons sinds een aantal dagen met 7 miljard medemensen omringd en het invoeren van een soort ploegendienst kan voor wat verlichting zorgen. Initiatieven als “nacht van de nacht”, waarin zoveel mogelijk kunstlicht wordt gedoofd, zijn daar lastig mee te combineren maar de aankomende Museumnacht in Amsterdam past naadloos. Voorlopig ben ik al blij dat ik het ingaan van de wintertijd niet vereten ben.