Voorleesdag op het werk
Vandaag starten de “Nationale Voorleesdagen”. Tot en met 29 januari wordt voorlezen aan kinderen gestimuleerd die zelf nog niet kunnen lezen. Kinderen tot een jaar of 7 dus. Volgens de site allemaal ten goede aan het jonge grut want dat voorlezen “prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier”. Je zou daaruit kunnen afleiden dat menselijke wezens boven die leeftijdsgrens geen stimulans meer nodig hebben. De CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) denkt daar anders over met jaarlijks terugkerende evenementen als de Maand van het Spannende Boek, Nederland Leest, de NS Publieksprijs en de Boekenweek.
Wat in dat scala nog ontbreekt, is de stimulans om beroepshalve te lezen. Geen romans, thrillers of sciencefiction maar lectuur waarin iets geschreven wordt over het beroep dat wordt uitgeoefend of de branche waarin men werkzaam is. Lectuur zat op dat gebied. Ook binnen Securities Operations. De kloof met de beoogde lezer is echter te groot en de afname te klein. Wel eens gekeken hoeveel exemplaren van “Het Financieele Dagblad” aan het einde van de dag onaangeroerd op de leestafel liggen? Nog nooit opgevallen hoe vaak de glossy maandbladen zonder vouw de verzamelmap in gaan? Wel eens in kaart gebracht hoe weinig informatieve websites worden bezocht?
Het is te eenvoudig om dit toe te schrijven aan ongeïnteresseerde medewerkers. Dat blijken in de praktijk de uitzonderingen die het algemene beeld bepalen. Veelal staan vijf factoren een beter en intensiever gebruik van beroepslectuur in de weg:
1) Medewerkers hebben geen toegang tot de lectuur.
2) Er wordt geen gelegenheid en tijd geboden om de lectuur te lezen.
3) Het ontbreekt de medewerkers aan het vermogen het aanbod te filteren op relevantie.
4) De informatie wordt door zwaar taalgebruik of het vele vakjargon niet of slechts deels begrepen.
5) Het benodigde spreekwoordelijke duwtje in de rug ontbreekt.
Vijf basale oorzaken die door elke manager met geringe moeite weggenomen kunnen worden. Denk aan een gedeeld (digitaal) abonnement, een (in- of externe) knipselkrant, een (gezamenlijk) leeskwartiertje, een vast agendapunt van het werkoverleg en een onderdeel van de persoonlijke targets (inclusief lichtvoetig examen).
De vruchten die geplukt kunnen worden laten zich raden: meer kennis, betrokkenheid en initiatief. Stoere manager die vóór 29 januari tijdens de morningmeeting voorleest uit het FD.