Archief van
Dag: 18 februari 2010

Wil de echte analist opstaan

Wil de echte analist opstaan

Het is moeilijk zo niet onmogelijk je aan de financiële crisis te onttrekken. Dus doen we ons best te begrijpen wat er gaande is en vooral in te schatten waar we naartoe gaan. Voor veel dappere hobbyanalisten moet dat tot fronsende wenkbrauwen, hoofdbrekens en bergen frustraties hebben geleid. Gaat het nu al wat beter of zakken we nog verder weg? Moet het ergste nog komen of kan het vanaf nu alleen nog maar beter gaan?

Een bloemlezing uit het Financieele Dagblad van gisteren illustreert het wispelturige stoplicht waar de lezer op getrakteerd wordt

Regelzucht stemt banken somber

Banken verwachten dat de kredietkraan als gevolg van nieuwe regelgeving voorlopig niet al te enthousiast opengedraaid zal worden. Minder geld dus voor ondernemend Nederland en een ronduit negatief effect op de economische gezondheid van ons kikkerlandje.

Groei economie trekt volgend jaar verder aan

Dat klinkt al een stuk beter. Het Centraal Plan Bureau schat in dat na de voorspelde groei van 1,5% voor dit jaar de groei in 2011 op 2% zal uitkomen. Kijkend naar de economische krimp van maar liefst 4% in 2009 duidt dat duidelijk op een ommekeer.

Boedelverkoop VK

Niet alleen binnen de EU worden de staatsschulden onder een vergrootglas gelegd; ook in het Verenigd Koninkrijk wordt dit cijfer steeds vaker van stal gehaald. Op het eiland bedraagt die schuld 59% van het nationaal inkomen en gaan stemmen op wat kroonjuwelen te verkopen om de nood te ledigen. Dat het sieradendoosje na de verkoop van British Telecom en de spoorwegen niet veel glimmers meer bevat, geeft wellicht nog het meest te denken.

Verrassende winst Barclays

En plots weer goed nieuws van overzee. De Engelse bank maakt bekend dat het over 2009 een recordwinst heeft gerealiseerd van €13,3 miljard (92% meer dan het jaar daarvoor). De zakenbank van Barclays was zelfs in staat gemiddeld bijna £200.000 aan bonus uit te keren per personeelslid waardoor in ieder geval toch al gauw zo’n 23.000 medewerkers zullen bevestigen dat de lijn omhoog weer gevonden is.

Startende hedgefondsen halen moeilijk geld op

De verwachtingen waren een jaar geleden positief maar geconcludeerd moet worden dat maar weinig investeerders bereid zijn geld vrij te maken voor startende hedgefondsen. Slechts vijf Nederlandse fondsen zagen het levenslicht waar 20 het streven was. Rechtsboven het artikel dat deze teleurstelling beschrijft, wordt in een kolom de mislukte introductie van zogenaamde ‘special purpose acquisition companies’ toegelicht. Ook voor deze nieuwe beleggingsmogelijkheden ontbreekt de toestroom van nieuw geld en kijkt men zorgwekkend naar de toekomst.

Rally na goede bedrijfscijfers

De koersen op Wall Street schieten omhoog en nemen de AEX op sleeptouw met een winst van bijna 1%. De euforie wordt toegeschreven aan een aantal specifieke bedrijven dat beter dan verwachte cijfers produceert. Hoewel een Nederlandse analist geen fundamentele verklaring kan geven voor de koersstijging verschijnt al snel de analyse dat over het vierde kwartaal meer dan 70% van de bedrijven beter presteert dan voorspeld.

Grootste zorgen Eurozone

Een alleszeggend grafisch plaatje over de staatsschulden van zes EU-landen in verhouding tot het Bruto Binnenlands Product (bbp). Voor Italië en Griekenland komen deze percentages ruim boven de 100 uit. In het zelfde artikel wordt niet uitgesloten dat het percentage voor andere landen naar boven bijgesteld moet worden als uit onderzoek blijkt dat met behulp van twijfelachtige swap-constructies de zaken rooskleuriger zijn voorgesteld dan ze waren. Een lege huishoudknip dus met mogelijkerwijs wat verborgen schuldbekentenissen.

Welke conclusie moet uit de brei van plussen en minnen getrokken worden? Staat het licht op rood of groen? Of duiden al die tegenstellingen op een oranje licht? De “echte” analist zal morgen kunnen uitleggen waarom vandaag niet uitkomt wat hij gisteren voorspelde.